JavaScript Dropdown Menu Demo
Μπογιά
Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί, η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα. Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί, τοποθετήστε το ανάποδα.

Παιδικό Δωμάτιο: Πώς τα Χρώματα Επηρεάζουν τη Συμπεριφορά

Το χρώμα έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει, να καταπραΰνει, να θεραπεύσει ακόμα και να διαταράξει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην επίδραση των χρωμάτων. Έτσι, η σημασία της επιλογής του κατάλληλου χρώματος για το παιδικό δωμάτιο δεν πρέπει να υποτιμάται.

Αν και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο το χρώμα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Οι γενικεύσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο δεν ισχύουν για όλους. Αλλά αν είστε περίεργοι για το πώς να εισάξετε το χρώμα στο δωμάτιο του παιδιού σας, οι πιο κάτω ιδέες μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. 

red

1. Κόκκινο. Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί το σώμα και να διεγείρει το μυαλό, αυξάνοντας τους ρυθμούς της καρδιάς και την αναπνοή. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στον κόκκινο ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά και προκαλεί δυσκολία στην συγκέντρωση.  Η ουσία: Το κόκκινο είναι πολύ ωραίο αν χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει κάποιους τόνους, αλλά μπορεί να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το κύριο χρώμα δωματίου ενός ήδη ζωηρού παιδιού.

orange

2. Πορτοκαλί. Αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό, το πορτοκαλί είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα χρώματα. Αυτό το ζεστό, φιλικό και νεανικό χρώμα αποτελεί πραγματικά εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά αφού ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την εξωστρέφεια και την ανεξαρτησία. Η κοινωνική ιδιότητα αυτού του χρώματος προκαλεί επίσης άνεση και χαλαρότητα στα παιδιά και τους φίλους τους, παροτρύνοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία.

 yellow

3. Κίτρινο. Οι περισσότεροι από μας συνδέουν το κίτρινο με συναισθήματα ευτυχίας και χαράς. Μελέτες επίσης συνδυάζουν αυτό το φωτεινό και χαρούμενο χρώμα με την μαθησιακή βελτίωση και ώθηση· μαλακότερα κίτρινα μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση, ενώ πιο φωτεινά στην αύξηση της μνήμης. Προσοχή όμως, η υπερβολική χρήση έντονου κίτρινου σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ταραχής και θυμού.

green

4. Πράσινο. Αυτό το γαλήνιο, φυσικό χρώμα έχει καταπραϋντική επίδραση στο παιδί. Επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα ανάγνωσης και κατανόησης του παιδιού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατήσετε την χρήση αυτού χαλαρωτικού χρώματος στο ελάχιστο. 

blue

5. Μπλε. Με ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από το κόκκινο, το μπλε μειώνει τα συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας και προκαλεί μείωση στην αρτηριακή πίεση και στο ρυθμό της καρδιάς. Παιδιά που έχουν ξεσπάσματα ή άλλα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να εκτιμήσουν την καταπραϋντική επίδραση ενός μπλε δωματίου. 

purple

6. Μοβ. Συχνά συνδεδεμένο με την πολυτέλεια, το μοβ είναι φιλόδοξο και αποπνέει αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης, το χρώμα του πάθους, της δημιουργικότητας, της σοφίας και της πνευματικότητας. Αυτό το βαθύ και συναισθηματικό χρώμα αποτελεί πολύ καλή επιλογή για να ενθαρρύνει την ευαισθησία και την συμπόνια στα παιδιά. Αν όμως το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, είναι καλύτερα να κρατήσετε την χρήση αυτού του χρώματος σε διακοσμητικούς τόνους μόνο.

pink

7. Ροζ. Αν και συνήθως συνδέεται με τυπικούς κοριτσίστικους χώρους, το ροζ μπορεί να έχει κατευναστική ιδιότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί και από τα δύο φύλα. Κάθε παιδί όμως μπορεί να κουραστεί γρήγορα από την υπερβολική έκθεση στο ροζ, γι 'αυτό προσπαθήστε να παντρέψετε ροζ έργα τέχνης, αξεσουάρ και υφάσματα με ένα πιο ουδέτερο φόντο.

warm

8. Ζεστά χρώματα. Τα ζεστά χρώματα προκαλούν αισθήματα ευτυχίας, ζεστασιάς και άνεσης στους περισσότερους ανθρώπους. Μπορούν επίσης να μετατρέψουν μεγάλους, ανοιχτούς χώρους σε πιο οικείους και προσωπικούς για τα παιδιά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείτε μόνο σε αποχρώσεις καφέ ή σκούρων χρωμάτων - χρησιμοποιήστε αυτά τα χρώματα ως πλατφόρμα για πιο φωτεινές και τολμηρές αποχρώσεις. 

cool

9. Ψυχρά χρώματα. Μερικοί από μας συνδέουν τα ψυχρά χρώματα με αποστειρωμένους χώρους που θυμίζουν νοσοκομείο, όμως απαλότερα πιο δροσερά χρώματα μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στα παιδιά. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα χρώματα μπορούν να βοηθήσουν μικρούς χώρους να φαίνονται λίγο πιο μεγάλοι και ευρύχωροι. Δοκιμάστε διαφορετικές αποχρώσεις του κρεμ για απαλότητα αλλά και αντίθεση. Τέλος, δοκιμάστε να προσθέσετε άνετα και τρυφερά υφάσματα για να προσθέσετε ζεστασιά στο δωμάτιο.